Web Analytics Made Easy - Statcounter

ناایمنی ساختمان‌های موجود، تبعات ناشی از حوادث ساختمانی را در کشور افزایش داده است.

روزنامه ایران:  آخرین حادثه از این دست، فروریزش ساختمان تازه ساز متروپل در آبادان و از دست رفتن تعدادی از هموطنان است. در گفت‌و‌گو با علی بیت‌اللهی، عضو هیأت علمی و رئیس پژوهشکده ساختمان و ابنیه فنی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، به بررسی ناایمنی و عوامل اصلی که ساختمان‌های کشور را در معرض تخریب قرار می‌دهد پرداختیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در سال‌های اخیر بعد از هر حادثه ساختمانی مانند حادثه پلاسکو یا اخیراً حادثه متروپل، لیست ساختمان‌های ناایمن منتشر می‌شود اما این لیست هیچگاه توسط نهادهای ذیربط تأیید یا تکذیب نمی‌شود. انتشار این اسامی چه پیامی در پی دارد؟ قرار است حوادث بعدی هم رخ دهد یا به وضعیت ساختمان‌های ناایمن رسیدگی خواهد شد؟
جدای از این موضوع که اصولاً ساختمان ناایمن به چه ساختمانی تلقی می‌شود، ساختمان‌هایی که در کشور از آنها به‌عنوان ساختمان ناایمن نام برده می‌شود عمدتاً ساختمان‌هایی است که در برابر آتش‌سوزی ضعف دارد، ناایمنی در بیشتر این ساختمان‌ها در مقابل آتش‌سوزی و خطر حریق است، اما باید ناایمنی را فراتراز خطر آتش‌سوزی تلقی کنیم. ناایمنی در برابر زلزله، فروریزش، ناایمنی کاربری و ناایمنی ناشی از نادیده گرفتن نظامات اداری، لیست ساختمان‌های ناایمن اگر درست باشد در خصوص یک موضوع است اما در ساختمان متروپل موضوع انواع ناایمنی مطرح است چون این ساختمان به پایان نرسیده فروریخت. آنچه از انتشار این لیست بر جامعه مهندسی اثر می‌کند ریخته شدن قبح و عادی‌سازی ناایمنی است. این بزرگ‌ترین ضربه به اصل موضوع است. اگر لیستی منتشر می‌کنیم هدف این است که رسیدگی شود. باید دستگاه‌های اجرایی مسئول به این موضوعات رسیدگی کنند وگرنه انتشار اسامی ساختمان‌های ناایمن هیچ رهاوردی ندارد. اینکه لیستی را منتشر کنیم و کاری انجام نشود اشتباه محض و عادی‌سازی است.


تعریف مشخصی از ساختمان ناایمن داریم؟
بنا به تعریف ساختمان ناایمن، ساختمان یا بخش و یا محوطه‌ای از آن است که ایمنی جانی، دارایی و رفاه ساکنین و یا مردم را به خطر بیندازد. وقتی از ایمنی ساختمان صحبت می‌کنیم موضوعات وسیعی را در برمی‌گیرد، ایمنی در برابر مخاطرات یک بخش موضوع است، فرض کنید ساختمانی که روی گسل، روی قنات‌ها، در مسیل رودخانه و در دامنه‌های پرشیب ساخته شده است، همه این موارد جزو ساختمان ناایمن هستند. ساختمان‌هایی که قدمت بالا دارند، مصالح فاقد کیفیت دارند یا دسترسی به آنها آسان نیست نیز ساختمان ناایمن تلقی می‌شود. اگر بخواهیم این مسائل را در نظر بگیریم انبوهی از ساختمان‌های ناایمن در کشور داریم. اما در فاز اجرایی برای مقابله با ناایمنی، اولویت‌بندی ساختمان‌ها نقش اصلی را دارد. مثلاً ساختمان ناایمن یک بیمارستان با ساختمان یک طبقه مسکونی ناایمن بسیار جایگاه متفاوتی دارد. ساختمان ناایمن بلندمرتبه با ساختمان ناایمن چندطبقه اثرگذاری بحران‌زایی متفاوتی دارد. بنابراین در ناایمنی ساختمان‌ها، اولویت‌های ساختمانی بر مبنای مخاطرات، قدمت، دسترسی، شهرسازی و کاربری بسیار مهم است. ساختمان ممکن است از نظر ساخت و ساز، نوساز باشد اما کاربری آن به نوعی است که مواد اشتعالزا در آن نگهداری شود. بنابراین، این ساختمان خطرزا و ناایمن است. به دستورالعمل استاندارد برای تدوین تعیین ضوابط ایمن‌سازی در کشور نیاز داریم. باید اطلاعات ساختمان‌ها به‌صورت اولویت‌بندی شده در تمام کشور استخراج شود. از نظر اطلاعات دسته‌بندی شده ساختمان‌ها در کل کشور، این آمار منسجم را نداریم حتی تعداد ساختمان‌های ناایمن را هم نداریم. دسترسی به آمارها در اجرای یک نظام واحد برای ایمن‌سازی و برنامه‌ریزی برای ارتقای ایمنی ساختمان‌ها در کشور ضرورت دارد. پیشنهاد این است که حادثه متروپل به اصلاح نظامات اداری و شروع یک کار جدی برای ارزیابی ایمنی ساختمان‌ها منجر شود.


می‌توان گفت تعریف ناایمنی در ساختمان‌های قدیمی و جدید متفاوت است؟ آیا دسته‌بندی از نوع ناایمنی در ساختمان‌های قدیمی یا نوساز داریم؟
ساختمان‌های قدیمی از نظر مجهز بودن به تجهیزات ایمنی، زوال مصالح، فرسودگی و از بین رفتن مقاومت مصالح در معرض تهدید قرار دارند. در ساختمان‌های جدید و نوساز، نادیده انگاشتن نظامات اداری و ضوابط اولیه نقش مهمی در ناایمنی آنها دارد. به مورد اخیر در حوادث ساختمانی اگر بپردازیم، تعارض منافع عامل اصلی به‌وجود آمدن تخلف در ساخت متروپل است. دستگاه ناظر که شهرداری است در ساخت ساختمان ذینفع است و این راه را برای سودآوری بیشتر و تحمیل ساخت طبقات غیراصولی بر پیکره ضعیف ستون‌های متروپل باز کرده است. ساختمان یک ملک شخصی تلقی می‌شود اما جزئی از دارایی شهری است و هرگونه آسیب ساختمان برای کل شهر یا کشور مسأله ساز می‌شود. کاستی‌ها و تخلفات ساختمانی، در سیستم رسیدگی، با اخذ جریمه حل می‌شود که رفع این موضوع و حل تعارض منافع در کنار اصلاح نظامات اداری بزرگ‌ترین خدمت به ایمنی ساختمان‌ها است. مسأله متروپل این بود که نتوانست وزن خود را تحمل کند.


این حادثه می‌توانست هیچ تلفات جانی نداشته باشد. ستون‌ها و تیرهای ساختمان از چند ماه قبل و حتی ساعاتی قبل از فروریزش خم شده بود و صدا می‌داد.
اولین اقدام مهم و ساده در این موارد تخلیه ساختمان است. مالکان ساختمان حداقل دو ساعت قبل در جریان مشکلات و خم‌شدگی ستون‌ها بودند اما برای تخلیه هیچ اقدامی نکردند. آموزش‌های اولیه مدیریت بحران تأکید دارد در چنین حالتی اصل اول تخلیه ساختمان است. مالکان قصد داشتند با جوشکاری ستون‌ها را تقویت کنند اما حرارت جوش خودش باعث خم شدگی بیشتر ستون‌ها شده است.


در کشور ما نظام مهندسی ساختمان ایجاد شده است اما به نظر می‌رسد این نهاد نقشی در ساخت و ساز یا حداقل نظارت بر آن ندارد. نهادی با چند هزار عضو فقط وظیفه دارد تخلفات را تذکر دهد که در بسیاری موارد به این تذکرات توجهی نمی‌شود. چرا نظام مهندسی ساختمان در کشور نقش خود را نمی‌تواند ایفا کند؟
در شرایطی که حادثه رخ نداده است، نظام مهندسی در وقت خودش گزارش و وظایف خود را انجام می‌دهد. کارشناسان نظام مهندسی در خصوص تخلفات ساخت تا حدی می‌توانند پیش بروند. این مسائل باید ریشه‌ای و قانونی حل شود.در بسیاری موراد ضعف ساختمانی دیده می‌شود اما چون منجر به حادثه نمی‌شود اقدامی هم برای حل آن انجام نمی گیرد.اگرضعف ساخت مطرح شود چون حادثه رخ نداده است پیگیری نمی‌شود. اگر همه‌جانبه‌نگر باشیم نظام اداری باید به‌صورت حقوقی حامی نظام مهندسی باشد و اعلام نظام مهندسی برای توقف فعالیت ساختمان کفایت کند.


کدام ساختمان‌ها در کشور ما بیشتر در معرض تهدیدهای ناشی از ناایمنی هستند؟
تعداد ساختمان‌های مسکونی موجود در کشور 22میلیون و 500 هزار واحد است که 10میلیون واحد اسکلت ندارند. بنابراین در برابر زلزله مقاومتی ندارند. بیش از 95 درصد ساختمان‌های کشور مسکونی است، بقیه ساختمان‌ها عمومی، تجاری و دولتی است. تعداد این ساختمان‌ها در مقابل ساختمان‌های مسکونی کم است اما درجه اهمیت آن به مراتب بالاتر است. در تهران حدود هزار ساختمان بالای 12 طبقه داریم، در کلانشهرها به‌دلیل افزایش قیمت زمین بلندمرتبه‌سازی افزایش یافته است اما آمار دقیقی از ساختمان‌های بلندمرتبه ناایمن نداریم و نقص آماری در این زمینه وجود دارد و ارزیابی مسئولانه ای هم نشده است که نوع ناایمنی این ساختمان‌ها را مشخص کند. اطلاعات یکدستی در خصوص ساختمان‌های ناایمن در کشور نداریم. بنابراین نمی‌توانیم به این سؤال شما پاسخ دقیقی بدهیم. علاوه‌بر ساختمان‌های مسکونی، براساس سرشماری سال 95، تعداد 954 بیمارستان و بیش از 107 هزار مدرسه در کشور وجود دارد، تعداد ساختمان‌های بلندمرتبه بالای 100 متر در کشور بیش از 45 دستگاه، ساختمان‌های 12 طبقه به بالا فقط در شهر تهران 1000 ساختمان، تعداد متعددی ساختمان‌های دولتی، عمومی، نظامی و انتظامی در کلیه شهرهای کشور پراکنش دارند که به‌دلیل حجم کار ارزیابی ایمنی این تعداد از ساختمان‌ها، ضرورت دارد در ابتدا تقسیم‌بندی ناایمنی ساختمان‌ها صورت گرفته و در ادامه برای ارتقای ایمنی با توجه به درجه اهمیت ساختمان‌ها واولویت ایمنی اقدام کرد.


در پی حوادث ساختمانی سال‌های گذشته مانند ریزش ساختمان 7 طبقه در سعادت آباد تهران، فروریزش ساختمان پلاسکو، آتش‌سوزی برج سلمان مشهد، انفجار و آتش‌سوزی گاز در کلینیک سینا اطهر، آتش‌سوزی در ساختمان‌های پاساژ تیراژه تهران، برج رامیلا در چالوس و حوادث ساختمانی دیگر، باردیگر توجه به ایمنی ساختمان‌ها را گوشزد کرده است. ورود مسئولان عالی قوای مجریه و قضائیه به موضوع و تأکید ریاست محترم جمهوری مبنی بر شناسایی ساختمان‌های ناایمن و مقاوم‌سازی آنها، این امیدواری را ایجاد می‌کند که با وجود تلخی فراموش نشدنی اجتماعی، مدیریتی و فنی حادثه متروپل آبادان، این حادثه نقطه‌عطفی در ارتقای ایمنی و تاب‌آوری ساختمان‌های کشور به‌ویژه ساختمان‌های بلندمرتبه و ساختمان‌های با درجه اهمیت بسیار بالا شود.

انتهای پیام/

 

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: ساختمان های ناایمن ایمنی ساختمان ها حوادث ساختمانی ساختمان ناایمن ساختمان ها نظامات اداری نظام مهندسی آتش سوزی ستون ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۷۲۰۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آجیل، سپر ایمنی روان در برابر افسردگی

به گزارش گروه اجتماعی ایسکانیوز، طبق تحقیقات اخیر، بین مصرف روزانه آجیل و کاهش خطر افسردگی ارتباط وجود دارد. به گفته کارشناسان، آجیل حاوی مواد مغذی خاصی است که می‌تواند به ارتقای سلامت روان کمک کند. این تحقیقات بیانگر آن است که خوردن یک مشت آجیل (۳۰ گرم) در روز با کاهش ۱۷ درصدی خطر ابتلا به افسردگی مرتبط است.

بیشتر بخوانید: روزتان را با غذاهای پرانرژی آغاز کنید

یک وعده آجیل می‌تواند شامل: ۱۰ عدد گردو، ۲۰ عدد بادام، ۳۰ عدد پسته و ۱۵ بادام هندی باشد.

طی سال‌های اخیر تحقیقات زیادی روی تأثیر عمیق عادات غذایی ما بر سلامت ذهن و روان تأکید داشته‌اند؛ که یکی از پررنگ‌ترین آنها به ارتباط قوی میان روده و مغز اشاره می‌کند و نقش کلیدی تغذیه در سلامت روانی را برجسته می‌کند.

به گفته محققان، افرادی که در رژیم غذایی خود آجیل بیشتری می‌خورند، ممکن است در سایر رفتارهای سالم نیز پیشرو باشند و عاداتی مانند ورزش و بهداشت خواب را نیز مدنظر قرار دهند. بدین ترتیب طبیعی است که خطر ابتلا به اختلالات خلقی در آنها کاهش یابد.

کدام یک از اجزای آجیل به کاهش خطر افسردگی کمک می‌کنند؟

نتایج نشان می‌دهد مواد مغذی موجود در انواع آجیل می‌تواند به بدن کمک کند تا استرس را بهتر مدیریت کند، سلامت روده را بهبود بخشد و سلامت مغز را تقویت کند. از این رو، خوردن آجیل می‌تواند یک استراتژی غذایی مفید برای پیشگیری و مدیریت افسردگی باشد.

به طور مثال:

گردو و امگا ۳

گردو به دلیل محتوای بالای امگا ۳ معروف است. امگا ۳ که برای عملکرد و رشد مغز ضروری است، اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی دارد و به طور بالقوه خطر افسردگی را کاهش می‌دهد. مصرف منظم گردو با تأثیر بر ایجاد و عملکرد انتقال‌دهنده‌های عصبی تنظیم‌کننده خلق و خو، مانند سروتونین و دوپامین، ممکن است به بهبود خلق و خو و کاهش علائم افسردگی کمک کند.

هم‌چنین یک مطالعه در سال ۲۰۲۳ نشان داد که مصرف مکمل امگا ۳ با بهبود قابل توجه علائم افسردگی در افراد مبتلا به افسردگی خفیف تا متوسط مرتبط است.

بادام هندی و تریپتوفان

بادام هندی به دلیل داشتن محتوای بالای تریپتوفان و پتانسیل خود در کاهش علائم افسردگی بسیار مورد توجه است. تریپتوفان یک آمینو اسید است که به عنوان پیش‌ساز سروتونین عمل می‌کند و می‌تواند خلق و خو را بهبود بخشد، به طور بالقوه نرخ افسردگی را کاهش دهد و هم‌چنین در تنظیم خواب نقش داشته باشد. تحقیقات نشان می‌دهد که اثرات ضد افسردگی تریپتوفان ممکن است ناشی از تأثیر مثبت آن بر التهاب عصبی، استرس مزمن و اختلال در تنظیم میکروبیوم روده باشد.

بادام و اسیدهای فنولیک

بادام سرشار از اسیدهای اولیک است؛ که در مطالعات اخیر نتایج امیدوارکننده‌ای در کاهش رفتارهای شبه‌افسردگی داشته است. از دیگر آجیل‌های دارای این ترکیبات می‌توان به گردو و پسته اشاره کرد. این ترکیبات می‌توانند بر سیستم‌ها و عملکردهای مختلف بدن، از جمله متعادل کردن سطح استرس، کمک به تشکیل سلول‌های عصبی و تأثیر مثبت بر سلامت روده تأثیر بگذارند؛ که همگی از عوامل ضروری برای سلامت روان هستند.

سایر مواد مغذی موجود در آجیل

ویتامین E: آنتی اکسیدانی است که می‌تواند به محافظت از سلول‌های مغز در برابر استرس اکسیداتیو کمک کند.

منیزیم: یک ماده معدنی است که در عملکرد انتقال‌دهنده‌های عصبی نقش دارد و به تنظیم خلق و خو کمک می‌کند.

هم استرس اکسیداتیو و هم کمبود منیزیم در ایجاد اختلالات خلقی، از جمله افسردگی، نقش دارند.

چربی‌های تک غیراشباع و چند غیراشباع: منابع چربی سالمی که برای حفظ یکپارچگی ساختاری سلول‌های مغز و حمایت از ارتباط بین نورون‌ها ضروری هستند.

فیبر غذایی: به تقویت میکروبیوم روده کمک می‌کند. آجیل، علاوه بر فیبر بالا، دارای شاخص گلیسمی پایینی است؛ به این معنی که باعث افزایش سریع سطح قند خون نمی‌شود. پایدار بودن سطح قند خون با تنظیم بهتر خلق و خو و کاهش خطر علائم افسردگی مرتبط است.

منبع: خبر آنلاین

انتهای پیام/

کد خبر: 1229867 برچسب‌ها دانستنی ها

دیگر خبرها

  • آجیل، سپر ایمنی روان در برابر افسردگی
  • تولید «تیرآهن بال‌پهن» در راستای ایمن‌سازی ساختمانهای کشور در برابر زلزله
  • هشدار زلزله در تهران ۱۰ تا ۱۵ ثانیه پیش از وقوع آن + جزئیات
  • شهری در ایران که کوچه ندارد ! | ویدئو
  • شناسایی ۳۲۰ساختمان در غرب تهران برای پایش تخصصی در بحث ایمنی
  • هشدار سریع ۱۰ تا ۱۵ ثانیه قبل از زلزله اعلام می‌شود | به دنبال پایش ایمنی ۱۹ هزار ساختمان هستیم
  • دفاع شهردار تهران از وام میلیاردی به مدیران شهرداری
  • حل مسائل کشور در حوزه زلزله‌های بزرگ ۵ کلانشهر ایران
  • ساختمان سازی، بیشترین حوادث کار را در لرستان دارد
  • ساختمان بستنی پاک، انبار خانه کارگر و بیمارستان بوعلی؛ پلاسکوهای آتی شهر تهران